Lev livet godt og længe – lev livet holdbart!

Tre forskellige par sko står på en trappe: Et par dansesandaler, et par træningssko og et par vandrestøvler
Skrevet af Christa Wulffsberg
1. januar 2024

Live better, longer – the Blue Zones

Jeg har været på kur. Mange gange! Men det har sjældent haft den ønskede og holdbare effekt. Måske har jeg tabt mig lidt, men det holdt ikke ved. Det har ofte været kure med et utal af regler for hvad jeg måtte og ikke måtte spise og gøre, hvilket sjældent var særligt motiverende ret længe ad gangen. Da jeg så ramte overgangsalderen og kroppen ovenikøbet begyndte at reagere anderledes og ændre karakter (læs: jeg tog ekstra på uden at ændre kost eller motionsvaner), så blev jeg for alvor frustreret. Jeg blev fortalt, at det nærmest var en umulig opgave at ændre på sagerne, når først overgangsalderen satte ind. Det er hormoner og biologi, så måtte jeg bare affinde mig med, at sådan var det.

Det var uholdbart for mig! Jeg vil gerne have en stærk og sund krop, der betyder, at jeg fortsat kan være fysisk aktiv i min hverdag mange år endnu. At jeg kan tage på vandreture og skiture og cykelture og hvem ved – være aktiv og frisk for mine børnebørn, når den tid kommer.

Christa på vandretur i Grønland

Slankekure og 7-dages-fix-mine-problemer-kure i dameblade var ikke vejen frem. Der skulle noget mere til. Noget holdbart! Det skulle være uden regler og restriktioner, som var demotiverende. Jeg ønskede at finde ud af, hvordan jeg kunne komme til at leve sundere i min hverdag, uden at det skulle være et dagligt projekt. Det skulle komme naturligt!

Så jeg søgte viden og jeg uddannede mig inden for sundhed. Under min uddannelsesrejse, stiftede jeg bekendtskab med ”the Blue Zones”.

The Blue Zones dækker over 5 områder i verden, hvor befolkningen lever godt og længe. Deres levealder er betydelig længere end resten af verden. En stor andel af befolkningen i Blue Zones bliver 90 – 100 år og deres livsstil gør, at andelen af diabetes og hjertekarsygdomme er betydelig lavere end resten af verden. De er aktive, de er friske og de er glade i en høj alder.

Det var og er inspirerende! For disse mennesker er selvsagt ikke på kur 😉 De lever bare. Og deres livsstil gør, at de opnår disse sundhedsfordele. Og de er glade og trives. Den mentale sundhed er nemlig lige så vigtigt som den fysiske sundhed.

Så hvad er det de gør?

På baggrund af grundig analyse of de identificerede områder med lang levealder, har folkene bag Blue Zones defineret 9 kriterier:

 1. Naturlig bevægelse
  • De er aktive hver dag på en naturlig måde, via havearbejde, huslige aktiviteter, gåture og sociale arrangementer. De sidder ikke og hænger foran tv- og computerskærme
 2. Mening
  • De kender deres mening med livet. Hvorfor de står op hver morgen.
 3. Afstresser
  • De søger for at tage pauser i løbet af dagen
  • Er opmærksom på det mentale behov for ro
 4. 80%
  • Hara Hachi Bu – et japansk mantra, der siger ”spis til du er 80% mæt”
 5. Overvejende plantebaseret kost
  • Kosten er overvejende, men ikke udelukkende plantebaseret, linser, bønner, grøntsager – og lidt kød (i gennemsnit 5x om måneden)
 6. Alkohol i moderate mængder
  • Vin nydes – dog maks. 1 glas pr dag
 7. Fælleskab
  • At være en del af et fællesskab prioriteres.
 8. Familie først
  • Tid og kærlighed prioriteres for kæreste, ægtefælde og børn. De ældre holdes tæt og kæres for.
 9. Tætte relationer
  • De knytter tætte venskaber, som støtter hinanden i tykt og tyndt (og sund livsstil)

Kilde: Bluezones.com

Disse principper taler meget ind til det overordnede ønske jeg har for mit liv. De rummer så mange muligheder og måder, som man kan støbe sine sunde vaner på. Fleksibiliteten og ”no-bullshit”-tilgangen er mig utrolig tiltrækkende og motiverende.

Jeg møder mange, der mener, at det at leve sundt kræver en stor og næsten uovervindelig indsats. At det er dyrt at købe flere grøntsager, og at det er hæmmende og begrænsende ift.  at nyde livet. Det er overbevisninger, som jeg gerne vil udfordre. Jeg vil gerne vise, at det faktisk kan lade sig gøre at skabe en sund og forfriskende livsstil, som tager udgangspunkt i de præferencer, som den enkelte har for sit liv.

Naturligvis vil det kræve ændringer i nuværende vaner og ja, der vil være ting, du skal undvære eller skære ned på , men det er fordi, at disse ting ikke er gode for dig! De hæmmer din sundhed og er måske direkte sygdomsfremmende.

Jeg har skabt min solo-virksomhed: Lev Livet Holdbart, som har den mission at gøre sundhed let tilgængeligt og et naturligt valg i en travl hverdag. Jeg har et holistisk syn på sundhed, et fokus på det hele menneske. Vi er krop og sjæl, og vi skal pleje og værne om begge dele.

Kvinde ser sig selv i spejlet som en super woman

Jeg har valgt at basere “Lev Livet holdbart” tæt på principperne bag The Blue Zones:

 • Det er ikke en kur – det er en sund og holdbar livsstil
 • Det skal være enkelt og naturligt at træffe sunde valg i hverdagen
 • Der er fokus på en holdbar krop via sund kost, motion og søvn
 • Der er fokus på en holdbar balance via gode og stærke sociale relationer, bevidst ro og mindfulness
 • Der er fokus på en holdbar karriere, som beriger os, giver os mening og er fri for usund stress

"Livshjul". En grafik der viser, ord som motion, spis sundt, drik vand, søvn, ro, relationer, mindful, stress, ledelse, arbejdsliv, bevægelse rundt om en ramme med ordene "holdbar krop", "holdbar karriere" og "Holdbar balance"

Hvis du har få appetit på at høre hvordan du kan leve dit liv holdbart og sundt, så vil jeg glæde mig til at dele mere viden med dig og evt. hjælpe og støtte dig på din sundhedsrejse.

Kontakt info@levlivetholdbart.dk eller mobil 31 62 52 01.

The Blue Zones er defineret af Dan Buettner, som er journalist, forfatter og National Geographic Fellow, demografiprofessor Michael Poulain og senior reseacher dr. Giovanni M. Pes. De har undersøgt og analyseret ”longevity”-faktorer i de områder, hvor levealder og sundhed er høj.

De fem (seks) blue zones:

1. Ikaria, Grækenland
2. Barbagia, Sardinien, Italien
3. Okinawa, Japan
4. Loma Linda, Californien USA
5. Nicoya, Costa Rica
6. Singapore (upcoming)

 

Hvis du har lyst til at læse mere om The Blue Zones, så kan jeg anbefale at besøge deres hjemmeside samt læse nogle af Dan Buettners bøger.

Artiklen er skrevet af

Christa Wulffsberg

Christa Wulffsberg

Velkommen til Lev Livet Holdbart-blog, hvor jeg deler indsigt om og inspiration til en sund og holdbar livsstil. Hvis du er nysgerrig på, hvad et holdbart sundt liv kan betyde for dig, så er du velkommen til at kontakte mig på info@levlivetholdbart.dk

Læs også

Madsuperstimuli og Desensibilisering – vanedannende begreber

Madsuperstimuli og Desensibilisering – vanedannende begreber

Niclas Brendborgs Vanedyr-foredrag d. 3. april 2024 berørte vigtigheden af at forstå Mad-Superstimuli og Desensibilisering. Han udforskede, hvorfor vi kæmper med at ændre dårlige vaner og hvordan moderne påvirkninger påvirker vores sundhed. At leve sundt kræver viljestyrke og bevidsthed om vores valg.

Work-Life-Balance  >  Life Balance

Work-Life-Balance > Life Balance

Work-Life-Balance, et pudsigt begreb der stiller arbejde og liv som modpoler. Arbejde er dog en integreret del af livet. Det handler om at skabe balance i LIVET og være bevidst om hvilke delelementer der skaber dit liv.. Er der balance i dine livselementer?

Væredygtighed

Væredygtighed

“Væredygtighed” er at være i balance med selv, sine værdier og sin omverden. At kende sig selv godt nok, til at handle bevidst efter sine værdisæt. Bevidsthed er nøgleordet her. Ofte er vi bekendt med værdierne på vores arbejdsplads. Disse værdier træner vi, diskutere vi og implementerer vi. Vi bør alle arbejde lige så dedikeret med vores personlige værdier, så de kan hjælpe os med at skabe balance.