Kostråd til en holdbar krop

Anatomisk billede af kroppe
Skrevet af Christa Wulffsberg
4. januar 2024

Kroppen er intet mindre end fantastisk. Den arbejder døgnet rundt på, at holde os kørende. Den er et lille kraftværk, som skaber energi, som skærmer os for sygdomme, og som bærer os gennem livet.

Vi skal vise kroppen omsorg! Vi skal passe godt på den. Det er den eneste vi har.
Så hvis vi har et ønske om at leve et aktivt liv i mange år, så skal vi hælde godt og sundt brændstof på vores personlige kraftværk. Vi skal sørge for at den bliver holdt i gang både i styrke og fysiologisk.

Når vi har en krop, som er velfungerende, stærk og som får den næring, den skal bruge, så kvitterer den med energi, vitalitet og overskud. Vi får styrke til at gøre de ting, som vi ønsker. Vi får mulighed for at være aktive uden skavanker, vi får mulighed for mentalt og tankemæssigt at fokusere på emner, der fylder os med motivation og glæde.

Modsat, hvis vi har en svækket krop, som måske er ramt af inflammation, som har skader, som er energiforladt eller en krop, hvor dele af den ikke fungerer optimalt, så står vi i en uholdbar situation. En ting er de synlige og mærkbare skavanker, som en svækket krop giver, en anden ting er de mentale konsekvenser, som vi får af en krop, der ikke fungerer. Vi mister energi og mental overskud, og med det følger trætheden, som vil præge os. Vi er handlingssvækkede. Det smitter af på arbejdet, på vores relationer og ikke mindst på vores trivsel og humør.

Et fokus på en sund krop er et fundament for vores sundhed og trivsel. Når vi har en sund krop, så er udgangspunktet for resten af vores trivsel til stede.

Så lad os kigge på hvordan vi får en holdbar og sund krop!

Der er naturligvis lavet utallige studier på, hvad der er sundt brændstof for vores krop. Hvilken kost der er den mest egnede, for at vores krop får de mest optimale forudsætninger for at fungere. Og hvordan vi skal motionere og røre os for at give kroppen styrke.

De officielle kostråd er et rigtigt fint sted at starte. Derudover er KRAM eller KRAMSS-faktorerne også en måde at se på en sund livsstil på.

KRAMSS(S) faktorer

 • Kost, sund og fuld af grønt
 • Rygning – nej tak
 • Alkohol – hvis ja, så moderat
 • Motion, hverdagsbevægelse + motion flere gange om ugen
 • Søvn, 7-8 timer hver nat
 • Stress, kun i perioder
 • Sociale relationer, gør os alle godt!

En stor indbydende bunke grøntsager

Hos Lev Livet Holdbart, har vi naturligvis også en række anbefalinger til en holdbar krop. Anbefalingerne læner sig op ad de officielle kostråd og KRAMSS faktorer – med et ekstra drys af Lev Livet Holdbart stjernestøv:

Kostråd til en holdbar krop

 • Spis grønt! Spis minimum 600 gram grøntsager, bær og frugter dagligt og også gerne mere end det. Måske helt op til 1 kg grøntsager, bær og frugter på nogen dage
 • Vær original! Basér dine måltider på det tætteste du kan komme på den originale råvare. Forarbejdede madvarer (færdigretter, pålæg, færdige salater, morgenmadsprodukter m.v.) indeholder mindre næring og mere salt, sukker, fedt og tilsætningsstoffer end hvad godt er.
 • Følg årstiden! Grøntsager i sæson og gerne dyrket lokalt, smager af mere og er friskere. Hvis du har mulighed for at få økologiske grøntsager, er det et kæmpe plus
 • Go nuts! Få nødder, kerner, og frø dagligt. Som snack, som topping på salat, i brød og knækbrød – ja, mulighederne er mange.
 • Protein er kroppens byggesten. Kilder til protein er mange flere end du måske regner med. F.eks. fisk, kylling og anden fjerkræ, æg, syrnede mælkeprodukter, ost, bælgfrugter, tofu og ja, kød. Begræns dog indtaget af kød fra firbenede dyr for din sundhed og miljøets skyld
 • Fedt er godt for kroppen. Det skal dog være det sunde fedt, men der er ingen grund til at være fedtforskrækket. Få det sunde fedt fra f.eks. avokado, ekstrajomfru olivenolie, mandler, nødder og frø
 • Kulhydrater er livsnødvendige! Hjernens og nervesystemets brændstof, så det skal vi have. Kilder til kulhydrat er mange. Hvis du spiser brød og pasta, så husk at det skal være med fuldkorn, så du får nogle sunde kostfibre, som din krop vil elske.
 • Drik vand! Sluk din tørst i vand. Din krop vil slubre det i sig.
 • Alkohol, i moderate mængder – følg sundhedsstyrelsens anbefalinger
 • Rygning – nej, bare nej
 • Dagligdagsbevægelse er en nødvendighed: Op af sofaen eller kontorstolen, tag trapperne (bliv gerne lidt forpustet), gå en tur, cykl på arbejde – få gang i kroppen og pulsen op mindst 30 minutter om dagen
 • Motioner et par gange om ugen – minimum Find en måde at få pulsen godt op i 60 minutter minimum 2 gange om ugen, gerne mere. Mulighederne er utallige, så find den aktivitet eller sportsgren, der passer til dig.
 • Kom ud! Naturen er kilde til energi. Frisk luft gør os godt – både fysisk og mentalt.

Find Din Balance: En guide til effektivtog holdbart vægttab

Hvis du ønsker at tabe dig, så er kalorieindtag naturligvis en nødvendig faktor, der skal medtages. Det er individuelt, hvor mange (eller få) kalorier, man skal have. Grundlæggende handler det om, at der skal være balance i kalorieregnskabet, hvis vægten skal vedligeholdes. Altså hvad du kommer ind i kroppen, skal svare til det du forbrænder. Hvis du skal tabe dig, så skal der hældes mindre brændstof på end der forbrændes. Så din kosttype og mængden vil afhænge af din nuværende situation, dit aktivitetsniveau og dit mål. Hvis du vil vide mere om hvad det betyder for dig, så kig på mine sundhedspakker eller kontakt mig for mere information.

Måske det lyder som en ordentlig omgang. Sikke meget man skal huske at gøre (og ikke gøre). Men det er hverken svært, dyrt eller bøvlet. Dét, der kan være en udfordring, er at få ændret sine vaner. At få indarbejdet de nye sunde vaner og gøre dem til et naturligt valg i hverdagen. Dét tager tid og tålmodighed. Men kny på! Det kan godt lykkes.

En god idé er, at få støtte i processen. Både med gode ideer til madlavning, at få lagt en plan for hvordan det skal gribes an, at få gode ideer til hvad man gør, når motivationen svigter, eller de gamle vaner trænger sig på. At man får indsigt i, hvad der rent faktisk virker, og hvorfor det virker. Det er her jeg kan hjælpe. Så du er mere end velkommen til at kontakte mig for en snak om din personlige sundhedsrejse mod en holdbar krop.

Et fif: Suppe!

En nem måde at få mange grøntsager på, er at lave en suppe. Fordelen ved suppe er, at du kan variere det på mange måder og tilføje alverdens grøntsager. Supper er nemme at fryse ned, så du altid har et godt og sundt måltid ved hånden. Lav evt. potionsanretninger, så du kan nappe en enkelt portion med til f.eks. frokost.

Min absolutte go-to suppe, vil jeg gerne dele med jer. Den er smækfuld af gode grøntsager og rig på kostfibre, vitaminer og mineraler.

Suppe med asiatiske toner

1 stort blomkålshoved
2 stk rød peber
2 løg
3 gulerødder
2 cm ingefær
4 fed hvidløg
3 tsk thaikarry pasta
2 dåser kokosmælk
7,5 dl grøntsagsbouillon
1 lime
1 + 2 spsk. olivenolie
Flagesalt og peber

Pynt: Balsamico ristede græskarkerner eller ristede cashewnødder

Fremgangsmåde

Skær blomkålen i mindre stykker og skær peberfrugterne i kvarte. Læg blomkål- og peberfrugtstykkerne på en bageplade med bagepapir. Vend grøntsagerne i olivenolie og salt og peber.

Bages i ovn ca. 30 min. ved 200 grader.

 • Hak løg og hvidløg i små tern.
 • Rens og hak ingefær.
 • Svits løg, hvidløg og ingefær i olivenolie i nogle minutter.
 • Skræl gulerødder og skær dem i tern. Tilsæt gryden.
 • Tilsæt bouillon og lad det simre i ca. 5-10 minutter
 • Tilsæt de bagte blomkål og peberfrugter til suppen.
 • Stavblend suppen til en cremet konsistens. Tilsæt Thai-karry
 • Tilsæt kokosmælk og varm suppen godt igennem.
 • Smag til med lime, salt og peber.

Forslag til suppe-knas

Græskarkerner: Græskarkerner hældes på en tør pande. Lad dem riste ved mellem-varme. Hav øje på dem hele tiden, da de hurtigt brænder på. Når græskarkernerne begynder at tage farve og ”poppe” lidt, så hældes en sjat balsamico eddike over græskarkernerne. Drys med flagesalt. Balsamico brænder af og græskarkernerne ”karamelliserer”. Tag af panden og lad dem køle lidt af på en tallerken.

Cashewnødder: Rist nødder på en tør pande. Tilføj en smule salt (hvis de ikke er saltede i forvejen).

Broccoli el. rød peber: Du kan også koge lidt broccoli i små buketter eller snitte lidt rød peber og drysse i suppen. Det fungerer som ”fyld”.

Nyd suppen med ristede kerner/nødder. Evt. creme fraiche.

Kan med fordel fryses ned i mindre portioner til brug til frokost eller aftensmad.

Artiklen er skrevet af

Christa Wulffsberg

Christa Wulffsberg

Velkommen til Lev Livet Holdbart-blog, hvor jeg deler indsigt om og inspiration til en sund og holdbar livsstil. Hvis du er nysgerrig på, hvad et holdbart sundt liv kan betyde for dig, så er du velkommen til at kontakte mig på info@levlivetholdbart.dk

Læs også

Madsuperstimuli og Desensibilisering – vanedannende begreber

Madsuperstimuli og Desensibilisering – vanedannende begreber

Niclas Brendborgs Vanedyr-foredrag d. 3. april 2024 berørte vigtigheden af at forstå Mad-Superstimuli og Desensibilisering. Han udforskede, hvorfor vi kæmper med at ændre dårlige vaner og hvordan moderne påvirkninger påvirker vores sundhed. At leve sundt kræver viljestyrke og bevidsthed om vores valg.

Work-Life-Balance  >  Life Balance

Work-Life-Balance > Life Balance

Work-Life-Balance, et pudsigt begreb der stiller arbejde og liv som modpoler. Arbejde er dog en integreret del af livet. Det handler om at skabe balance i LIVET og være bevidst om hvilke delelementer der skaber dit liv.. Er der balance i dine livselementer?

Væredygtighed

Væredygtighed

“Væredygtighed” er at være i balance med selv, sine værdier og sin omverden. At kende sig selv godt nok, til at handle bevidst efter sine værdisæt. Bevidsthed er nøgleordet her. Ofte er vi bekendt med værdierne på vores arbejdsplads. Disse værdier træner vi, diskutere vi og implementerer vi. Vi bør alle arbejde lige så dedikeret med vores personlige værdier, så de kan hjælpe os med at skabe balance.